Kurkistus: Autovero

Kurkistus: Mitä kuuluu?
31 lokakuun, 2007
Kurkistus: Syitä ja seurauksia
13 marraskuun, 2007

Kurkistus: Autovero

AutoveroMaan hallitus julkisti suunnitelmansa autoverotuksen uudistuksesta. Ensi vuoden alussa siirrytään autojen verottamiseen päästöjen mukaan. Uudet vähäpäästöiset autot halpenevat.
Media ja autokauppa ovat kehuneet uudistusta. Tyytyväisiä ovat myös ne, joilla on varaa ostaa uusi auto. Myös autoteollisuus on iloinen; se saa myytyä entistä enemmän uusia autoja. Rahaa kilisee kassaan.
Vähemmälle on julkisuudessa jääneet muutoksen huonot puolet. Kaikilla ei ole varaa ostaa nyt ja yleensä koskaan uutta autoa. He joutuvat ajamaan vanhoilla autoilla. Niiden käyttöä aletaan verottaa entistä ankarammin. Kun hallitus sanoo vähentävässä turhaa autoilua; niin miten hallitus määrittelee turhan autoilun. Miten turhaa autoilua verotetaan eri tavalla kuin hyödyllistä autoilua ?
Suomessa on toimiva joukkoliikenne vain pienessä osassa maata. Suurimmassa osassa maata ei ole mitään turhaa autoilua. Haja-asutusalueella auto on aivan ehdoton välttämättömyys.
Kun kansalaisten yksi perusoikeus on liikkumisen vapaus, on turhaa puhua turhasta autoilusta.
Mielenkiintoista on, mitä muuta turhaa aktiviteettia hallitus pyrkii rajoittamaan. Ilmeisesti ne ovat niitä ”turhia” toimintoja ja tapahtumia mihin kansalaiset menevät ”turhalla” autoilulla.
Hallitus perustelee verouudistusta ympäristönäkökulmilla. Miten hallitus on ottanut huomioon sen suuren ympäristökuormituksen, mikä syntyy, kun vanhat käyttökelpoiset autot korvataan uusilla. Autojen turha uusiminen ei ole ainakaan kestävää kehitystä. Ministerit itse voivat olla tietysti ilman autoa, kun käytössä ovat virka-autot ynnä muut kulkuvälineet.
Uusi autovero on hyvä autokaupan ja teollisuuden kannalta. Autonkäyttäjän kannalta se ei sitä ole. Vaikka osa uusista autoista halpene, niin vastaavasti vaihto-autojen hinta laskee, joten väliraha ei paljon supistu.
Kaikkein huonoin ratkaisu on niille, joiden täytyy käydä työssä pitkästä matkasta ja joilla ei ole varaa ostaa uutta autoa. Heitä on paljon; enemmistö autonkäyttäjistä. Heillä ei yleensä ole mitään todellista muuta vaihto-ehtoa matkojen tekoon. Tällaisia henkilöitä on esimerkiksi Pornaisissa paljon.
Tuntuu, että ihmisten arki on taas unohtunut, kun autoveropäätöstä on tehty.
Risto Kuisma