Kurkistus: Arkista aherrusta

Kurkistus: Sopeutumista ja politiikkaa
23 maaliskuun, 2009
Kurkistus: Pääsiäinen
7 huhtikuun, 2009

Kurkistus: Arkista aherrusta

Arkista aherrustaMuutos Kalifornian kesästä Suomen talveen oli suuri. Nyt olen ajanut moottoripyörällä kesäkelien sijasta lumispooreissa. Aika outoa, kun ennen lähtöä, eikä edes viime talvena, ollut kunnon lumikelejä. Olen käynyt myös hiihtämässä. Kotojärven jäällä on ollut hyvä hankikanto. Mukava on ollut hiihdellä järven ympäri rantoja myöten maisemia katsellen. Hiihtokilometriä on tältä talvelta vajaa 300. Parhaimmillaan 1990-luvulla suksilla tuli matkaa talvessa yli 3000 kilometriä.
Nyt pääasialliseksi kuntoilumuodoksi on tullut motocross ja enduro. Juoksua ja myös osin hiihtoa haittaavat vanhat vammat vasemmassa polvessa ja oikeassa nilkassa. Vammoja potiessa on viimeisen parin kolmen vuoden aikana paino noussut niin, että vähintään kymmenen kiloa olisi pudotettava, jotta juoksu ja hiihtoa sujuisi entiseen malliin. Painonpudotus on taas helpommin sanottu kuin tehty.
Menoja ja kokouksia on riittänyt. Kuukausi ulkomailla oli ehkä rasittavampi kuin siellä huomasin. Nyt olen ollut normaalia väsyneempi. Kokonaan väsymys ei varmaan johdu ”jet lagista”. Kokouksia on riittänyt Työväenyhdistyksellä, Myllyhoitoyhdistyksellä, HOK-Elannolla ja kunnanhallituksella. Tällä viikolla on edessä kotikunnan kokousten lisäksi HUS:n valtuuston kokous, Raatikon kokoukset, KUUMA-kuntien kokoukset, Karjalan Liiton kokouksia ja Finfundin hallintoneuvosto. Ilokseni SDP:n puoluehallitus päätti viime viikolla esittää minua edelleen jatkamaan Finfundin hallintoneuvostossa.
Pornaisten kunnanvaltuusto lähtee perjantaina kahdenpäivän valtuustoseminaariin Tallinnaan. Kunnanvaltuusto on pitänyt jokaisen nelivuotiskauden alussa vastaavan seminaarin. Siinä on asetettu tavoitteita koko valtuustokaudelle. Samalla on päivitetty kunnan tilannetta erityisesti uusille valtuuston jäsenille. Tilanne on kunnille ja myös Pornaisille kunnallistalouden osalta haastava. Miten rahat saadaan riittämään lakisääteisiin palveluihin? Mistä rahaa välttämättömiin investointeihin? Velkaa ei voi ottaa juuri lisää eikä veroprosentissakaan ole enää varaa korotuksiin: Mitä tehdä, siinä kysymyksiä.
Kunnanhallituksen puheenjohtajana kunnan asiat työllistävät muutoinkin kuin vain kunnan kokouksissa. Viime torstaina olin kunnan edustajana Mustijoen Vesiosuuskunnan osuuskuntakokouksessa. Toimin myös kokouksen puheenjohtajana. Osanottajia kokouksessa oli lähes 300. Vaikka kokous kesti melkein neljä tuntia, lykkääntyivät asiat jatkokokoukseen. Kokous lisäsi entisestään huoltani vesiosuuskuntien asioista. Toivon mukaan osuuskunnat saavat asiansa järjestykseen. Tärkeää on myös palauttaa kaikilta osin osuuskunnan jäsenten luottamus asioiden hoitoon.
Pornaisten seurakunnan pitkäaikainen kirkkoherra Ilkka Kajalon lähtöjuhla oli viikko sitten. Kirkko ja seurakuntakeskus olivat täynnä väkeä. Itse palasin 2000-luvun alussa takaisin seurakunnan jäseneksi. Paluuta ennen keskustelin Ilkka Kajalon kanssa. Nyt olen ollut seurakunnan luottamustehtävissäkin jo vuosia. Ilkka ja seurakunta on tullut tutuksi. Tänä vuonna seurakunta aloitti kerran kuukaudessa kokoontuvat miestenpiirin. Olin asiassa yksi aloitteentekijä. Toivon mukaan piiri tavoittaa miehiä keskustelemaan ja jakamaan kokemuksia.
Risto Kuisma