Kurkistus: Ammattitaito ja politiikka

Kurkistus: Vaalijännitystä ?
15 toukokuun, 2009
Kurkistus: Huonot EU-vaalit
8 kesäkuun, 2009

Kurkistus: Ammattitaito ja politiikka

Äänestämään Kimmo Kiljusta ; se kannattaaEU-vaalien äänestysprosentit ovat olleet demokratian häpeäpilkkuja.
Hyvältä osallistuminen ei näytä nytkään. Vaikka ennakkoon äänestäneiden määrä on kasvanut, ei se vielä ennusta kohonnutta äänestysprosenttia. Vaali vaalilta on tullut yleisemmäksi äänestää jo ennakkoon. Samalla vaalipäivänä äänestävien määrä on tippunut.
Vaikka äänestysaktiivisuus on laskenut kaikissa vaaleissa, on tilanne surkein EU-vaaleissa. Korkein äänestysprosentti on presidentinvaaleissa, vaikka sillä on vähiten merkitystä. Nykyisellään presidentin valtaoikeudet ovat niin vähäiset, että eduskuntavaalit, kunnallisvaalit ja EU-vaalit ovat paljon tärkeimpiä. Toisin oli ”kekkosten” aikaan.
Vaikka eri vaalien merkitystä on vaikea verrata, voi hyvin väittää, että EU-vaalit ovat yhtä tärkeät kuin eduskuntavaalit. Kunnallisvaalit ja presidentinvaalit jäävät alempaan sarjaan. Valta on kansalla. Kenellä se on, jos valtaosa kansasta ei sitä käytä? Valta on silloin kansan vähemmistöllä. Jos valta on vähemmistöllä, niin demokratian perusteet horjuvat.
Äänestämättä jättäminen ei ole oikea keino protestoida. Ei kannata laiskuuden takia jättää äänestämättä, se voi tulla kalliiksi.
On harmillista, että vaalit sijoittuvat julkisuudessa samaan sarjaan missikisojen, idolsien ja muun kevyen viihteen ja humpuukin kanssa. Vaalit ja politiikka ovat vakava asia. Sillä ei ole, eikä saisi olla, mitään tekemistä viihteen kanssa. Tyhmyyttään puolueet laittavat kuitenkin vaaleihin ehdokkaita, joiden oikea paikka olisi aivan muissa kisoissa.
Huonoista valinnoista vaaleissa kärsii jokainen suomalainen. Moni asia olisi nytkin paremmin, jos päättäjiksi olisi valittu enemmän yhteiskunnan asioista ymmärtäviä ihmisiä erilaisten julkkisten sijaan.
Vaikka en kannata vaaleihin niin sanottuja pitkiä listoja, tulee joskus mieleen, että olisiko sekin parempi ratkaisu kuin nykymeno. Jos vaalit käytäisiin listavaalina, ei puolueilla olisi tarvetta asettaa ehdolle erilaisia julkkiksia.
Kaikesta huolimatta on EU-vaaleissa nytkin ehdolla pääosin hyvin ammattitaitoisia ja päteviä ehdokkaita. Julkisuus hämärtää tätä kuvaa.
Media pitää esillä julkisehdokkaita ja heidän toilailujaan. Päteviä ehdokkaita on kaikilla eduskuntapuolueilla, mutta niillä on myös julkkisehdokkaita. Äänestäjä valitsee; toivottavasti viisaasti.
Kävin Tuija kanssa äänestämässä tiistaina ennakkoon. Edellisen kerran äänestin edeltäkäsin joskus 1970-luvulla ns. oteäänten aikaan. Yleensä olemme olleet vaimoni kanssa kaikissa vaaleissa kotikyläni Laukkosken ensimmäisiä äänestäjiä vaalipäivän aamulla. Nyt äänestimme Pornaisten kunnanvaltuuston istuntosalissa. Kun posti on lakkauttanut toimipisteensä, on valtuustosali hyvä ja jopa postia parempi äänestyspaikka.
Ääneni sai Kimmo Kiljunen. Hän on pätevä ja ammattitaitoinen.
Ihanteellinen Euroopan parlamentin jäsen. Hän on paitsi minun myös Pornaisten sosialidemokraattien ehdokas. Eilen jaettiin Pornaisten Demarien toimesta teettämämme Kimmon vaalimainos joka kotiin.
Sunnuntaina jännitämme vaalitulosta. Minulla on lisäjännityksen paikka, kun Kimmon valinta EU-parlamenttiin, vie minut takaisin eduskuntaan.
Kimmo Kiljusella on hyvä mahdollisuus tulla valituksi. Silloin saisimme hyvän ja tutun edustajan Brysseliin. Siitä olisi hyötyä kotikunnalle, kotimaakunnalle ja koko Suomelle.
Risto Kuisma