Kirjat, kirjoittaminen ja lukeminen on minun juttuni

Lojaalisuus, luottamus vai välistävetäjien yhteiskunta?
23 joulukuun, 2018
Kurkistus: Miksi olen eläinten ystävä ?
8 tammikuun, 2019

Kirjat, kirjoittaminen ja lukeminen on minun juttuni

Lukeminen on ollut ja on edelleen minulle elämän suuri juttu. Aivan alkuun lainaan pienen kappaleen vuonna 1994 kirjoittamastani omaelämäkerrallisesta kirjasta Tilinpäätös (Gummerus 1994):Hyvään menestykseen ainekirjoituksessa ja koulussa yleensä vaikutti poikkeuksellisen hyvän muistin ohella myös minulla ollut luontainen valtava tiedonjano. Opin itsekseni lukemaan jo ennen koulunkäyntiä. Tämä avasi minulle valtavan maailman. Luin kaikki mitä käteeni sain. Kotona ei ollut montaakaan kirjaa, mutta ne kaikki luin useita kertoja. Sanomalehden, silloisen savonlinnalaisen Savonmaa, luin aina sana sanalta.
Kansakoulussa paras päivä oli lauantai, jolloin koulukirjasto oli auki. Alaluokilla sai lainata vain yhden kirjan. Yleensä oli lukenut sen ennen sunnuntai-iltapäivää. Odottelin malttamattomana pääsyä yläluokille, koska silloin sai lainata koulukirjastosta kaksi kirjaa. Nekin molemmat minun tuli yleensä luettua viimeistään sunnuntaina. Kouluaikana ehdin lukea kaikki koulukirjaston kirjat, osan useampaan kertaan. Vähän vanhempana sain luvan lainata kirjoja Kallislahden pienestä kyläkirjastosta.
Lukunälästä on jäänyt mieleen, että alle 10-vuotiaana luin Ar

mas J. Pullan kirjoittamat ja sodan aikana julkaistut Ryhmy ja Romppainen -kirjat. Nämä kirjat löysin mummon vintiltä Savonlinnan Olavinkadulta.
Kirjojen ja lukemisen suuri merkitys näkyy läpi koko  elämäni. Lukemisen avulla, lähes ilman muuta opetusta, suoritin yksityisoppilaana keskikoulun ja lukion. Samalla tavoin jatkoin työn ohella lukemalla yliopistossa juristiksi.
Lukeminen eli kirjojen ja lehtien lukeminen on ollut minulle  tärkein väline tiedon ja elämysten hankinnassa. Kaikenlainen lukeminen on ja on ollut minulle myös elämäni tärkein huvi. Kun en tee mitään, niin luen. Luen kirjoja ja lehtiä aina ja joka paikassa. Aamu alkaa sanomalehtien lukemisella;  ja ilta päättyy kirjan lukemiseen sängyssä ennen yölampun sammuttamista.Viime vuosina olen tottunut lukemaan myös netistä.

Tietotekniikan kehittymisestä huolimatta pidän painettua sanaa edelleen hyvin kilpailukykyisenä. Tietokone ei pysty korvaamaan kirjaa ja  sanomalehden luen mielelläni paperisena, vaikka käytännön syistä osan sanomalehdistä olen tilannut sähköisenä.
Televisio ja netti sekä muut uudet mediat ovat vähentäneet painettujen  lehtien ja kirjojen lukemista. En kuitenkaan usko, että lukeminen loppuu.
Lapset ja nuoret lukevat, jos heillä on lukeva esimerkki ja lukukulttuuri ympärillään.
Arvostan suuresti kirjastoja. Olen ollut kirjastojen suurkuluttaja koko elämäni  alle 10 vuuotiaasta asti. Toivon, että kirjastot säilyvät kirjastoina, eikä niistä tule mitään viihdekeskuksia. Arvostan suuresti kirjoja ja kaikenlaista kirjoittamista. Olen kirjoittanut kymmeniä vuosia päivittäin. Viisi kirjaa, tuhansia artikkeleita ja myös tuhansia puheita. Kirjoitan myös päiväkirjaa; nyt ilman katkoja päivittäin jo 28 vuoden ajan.
Lukeminen on yhtä olennainen osa elämääni kuin syöminen, juominen ja hengittäminen.

Risto Kuisma, kansanedustajaehdokas