Kansanedustaja vai ammattiyhdistysjohtaja?

Otteita kansanedustaja Risto Kuisman talousarviopuheesta
syyskuu 22, 2002
Kuisma arvioi tupon mahdollisuuksia
syyskuu 28, 2002

Kansanedustaja vai ammattiyhdistysjohtaja?

Aina ajoittain tulee vertailtua kansanedustajan tehtävääammattiyhdistysjohtajan työhön.
Vaikka viime vuodet ovat kuluneet eduskunnassa, niin 20 vuotta ammattiyhdistysliikkeen palveluksessa tuntuu edelleen ajattelutavassa ja identiteetissä. Kuusitoista vuotta liittopuheenjohtajana on lyönyt leimansa niin ulospäin kuin omaan sisimpään.
x x x
Asiat, joita eduskunnassa käsitellään, ovat tuttuja ay-vuosilta. Myös pääosa politiikassa toimivista ihmisistä on enemmän tai vähemmän tuttuja. Uutta on se näkökulma, josta kansanedustajan tulee asioita tarkastella.
Ammattiyhdistysjohtajan velvollisuus on ajaa liiton jäsenten etuja. Tehtävä on perimmiltään rajallinen ja ahdas. Kansanedustajan tehtävä on ajaa koko kansan yhteistä etua. Tehtävä on laaja. Kansanedustajan työnantaja ja palkanmaksaja on koko Suomen kansa, kun taas ay-johtajan työnantaja ja palkanmaksaja on liiton jäsenistö. ”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat”, ei ole huono totuus muistaa eduskunnassa eikä ay-liikkeessä.
Yhteiskunnallinen heräämiseni tapahtui parikymppisenä nuorukaisena, kun kohtasin vääryyttä työelämässä. Siitä alkoi elämänmittainen toiminta vääryyttä vastaan ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Aivan alusta alkaen toimin sekä ay-liikkeessä että poliittisessa työväenliikkeessä.
Kun valmistuin juristiksi, oli luontevaa siirtyä ammattiyhdistysliikkeen palvelukseen. Oikeudenmukaisuuden tavoittelusta tuli harrastuksen lisäksi nyt työ. Samalla politiikka siirtyi taka-alalle.
Poliittinen toiminta muuttui ammatiksi, kun ay-uran jälkeen tulin valituksi kansanedustajaksi. Kansanedustajan tehtävän olen kokenut samaksi työksi vääryyttä vastaan ja oikeudenmukaisuuden puolesta, mitä se oli työpaikan luottamusmiehenä ja ay-liikkeen palveluksessa lakimiehenä ja puheenjohtajana.
Ay-liikkeen ja eduskunnan välissä olin vajaan vuoden ”vapaa mies”, joka hoiti asianajotehtäviä ja kirjoitti kaksi kirjaa. Tuo vuosi oli eräänlainen ”sapattivuosi” maailmanparantamisesta. Vaikka tuo vuosi oli monella tapaa elämäni parasta aikaa, veri veti takaisin ”päätoimiseen maailmanparantamiseen”; nyt kansanedustajana.
Kiitosta ja arvostusta kansanedustaja saa ay-johtajaa vähemmän. Palkka ja työhön liittyvät muut edut ovat ay-liikkeessä yleisesti ottaen paremmat. Sekä ay-johtajan että kansanedustajan työ on ”pätkätyötä” Olin neljä nelivuotiskautta AKT:n puheenjohtajana ja nyt täyttyy toinen nelivuotiskausi kansanedustajana. Kuusi neljän vuoden pätkää, joihin aina liittyy alitajunnassa tieto siitä, että työn jatko on katkolla.
Ammattiyhdistysjohtajana työ antoi tyytyväisyyttä, kun näki työn tulokset parantuneina palkkoina ja työoloina. Kansanedustajana palkitsevinta on mahdollisuus käyttää valtaa kansan puolesta sen todellisena edustajana. Kun meillä kaikki valta kuuluu kansalle, on toimiminen tuota valtaa käyttävän eduskunnan jäsenenä arvokas ja vaativa tehtävä.
Pitkästä ay-urasta on ollut minulle hyötyä kansanedustajan työssä. Toisaalta kansanedustajan työssä olen kokenut ja oppinut paljon sellaista, josta olisi ollut apua silloin kun olin ammattiyhdistysjohtaja.
x x x
Kumpi on tärkeämpää, työ eduskunnassa vai ay-liikkeessä, kummalla on enemmän valtaa, kansanedustajalla vai ay-johtajalla, ovat kysymyksiä, joihin ei ole vastausta. Poliittinen ja ay-toiminta ovat molemmat yhteiskunnallisesti tärkeitä työsarkoja. Ne ovat erillisiä, itsenäisiä, toiminta-alueita. Niiden välillä on hyödyllistä ja välttämätöntä harjoittaa yhteistyötä, mutta molemmille – niin puolueille kuin ammattiliitoille – on välttämätöntä säilyttää riippumattomuus.
Eduskunnalla ja työmarkkinajärjestöillä on kummallakin oma roolinsa ja tehtävänsä. Vaikka niillä on yhteisiä asioita, sitä parempi, mitä vähemmän eduskunnalla on tarvetta puuttua lainsäädännöllä työmarkkinoihin ja mitä vähemmän työmarkkinajärjestöillä on tarvetta puuttua eduskunnan lainsäädäntötyöhön.
Tätä mieltä olin ammattiyhdistysjohtajana ja olen edelleen nyt kansanedustajana.
Risto Kuisma
Kansanedustaja (sd)
Uusimaa
Kolumni Demari 26.9.2002