Juurista, nuoruudesta, työstä…

Miksi lakimieheksi, ammattiyhdistysmieheksi ja politikoksi ?
23 marraskuun, 2018
Itsenäisyydestä ja itsenäisyysjuhlista
6 joulukuun, 2018

Juurista, nuoruudesta, työstä…

Vanhempani olivat karjalaisia evakoita. He tapasivat toisensa sodan jälkeen Savonlinnassa. Äiti oli syntynyt Sortavalassa. Hän oli omaa sukuaan Arponen. Arposet ovat eläneet satoja vuosia Karjalassa. Suvun juuret ovat vuosisatojen  takaa Joutsenon Miettilänsaaressa. Arposten sukuseura on tehnyt suvusta laajan sukututkimuksen. Arposissa oli paljon Laatokan kalastajia, joista monet olivat sivutoimisia luotseja. Äitini oli ompelija, jonka elämäntyö oli kahdeksan lapsisen perheen luotsaaminen; suuren osan vuosista hän oli perheen pää. Vanhimpana lapsena olin ajoittain jonkinlainen isän korvike.

Isäni oli syntynyt Viipurissa. Myös Kuismat ovat eläneet satojen vuosien ajan Karjalassa. Suvun juuret ovat Muolaassa, jossa oli Kuisman kylä. Kuisman sukututkimus on Suomen suurin, Se käsittää lähes 400 000 henkilöä ja ulottuu 1400-luvulle asti. Sukututkimuksessa on käytetty myös DNA-testejä. Sukututkimuksella päädyttiin viiteen  sukuhaaran . DNA tutkimuksessa selvisi, että näillä viidellä sukuhaaraalla oli yhteinen kantaisä. Minäkin lähetin, yhtenä viidestä, oman DNA-näytteeni Yhdysvaltoihin. Isänisäni oli Viipurissa vakinaisen sotaväen kanta-aliupseeri , joka sodan aikana yleni  luutnantiksi. Isäni oli sekatyömies, kirvesmies, maatyöläinen, sisävesilaivan ajomies ym. Hän oli levoton sielu, joka vaihtoi ammattia, työpaikkaa ja paikkakuntaa.

Myöhemmin vanhempani vanhempani erosivat.

Kansakouluun menin  6 -vuotiaana ja  13 -vuotiaana renkipojaksi maataloon. Asuimme silloin Säämingin Kallislahdessa, 15 kilometria Savonlinnasta. 1970-luvun alussa Sääminki ja Savonlinnan yhdistyivät. Kolmen kuukauden kansalaiskoulun jälkeen pääsin juoksupojaksi Savonlinnaan. Työmatkat ,30 km päivässä, kuljin polkupyörällä.

Armeijaan Savon Prikaatiin Mikkeliin meni 17 -vuotiaana. Sotaväen jälkeen menin Saimaan kanavatyömaalle ja sieltä sitten Kouvolaan, johon perheeni oli muuttanut. Olin Valkealassa Mattisten kartanossa renkinä ja metsätyömiehenä. Sitten Kouvolassa meijerissä, leipomossa, Pelkosen Konepajalla, Espellä ym.

Tuijan kanssa menimme naimisiin  1967, asuimme Kouvolassa. Tuijan suku oli asunut Kuusankoskella niin pitkään,  kun  se oli ollut  tehdaspaikkakunta. Sain työpaikan Kymin OY:n Kuusankosken tehtaalla teollisuusvartijana. Työmatkat kuljin Kouvolasta kesät, talvet polkupyörällä. Opiskelin työn ohella Kouvolan Lyseossa yksityisoppilaana ylioppilaaksi ja Helsingin  Yliopistossa oikeustieteen kandidaatiksi. Sitten  työ ja asuminen siirtyi Helsinkiin: lakimieheksi ay-liikkeeseen.

Lue lisää juuristani tästä

Risto Kuisma