Eläkeindeksejä on parannettava
7 marraskuun, 2018
Miksi lakimieheksi, ammattiyhdistysmieheksi ja politikoksi ?
23 marraskuun, 2018

Juuret

Missä on juureni ? Olen syntynyt Savonlinnassa. Ensimmäiset vuodet vietin Laitaatsillassa ja Miekkoniemessä. Sitten muutimme Kallislahteen, joka oli silloin Säämingin kuntaa;  noin 15 kilometriä kaupungista. Sääminki liitettiin 1970-luvun alussa Savonlinnaan. Kuulun ”Kallislahden poikiin”, kuten meitä tunnettuja Kallislahdessa asuneita on kutsuttu. Kouluni eli kansakoulun kävin Kallislahden kansakoulussa. Sitten 13 vuotiaana renkipojaksi naapuritaloon Hämäläiselle. Kansalaiskoulun kolmen kuukauden kurssin jälkeen töihin Savonlinnaan juoksupojaksi.

Armeijaan 17 vuotiaana vapaaehtoisena Mikkeliin,  Savon Prikaatiin. Armeija jälkeen seuraavana kesänä 18- vuotiaana Saimaan kanavan rakennustyömaalle Lauritsalaan. Sieltä Kouvolaan, jonne isän puoleinen suku oli tullut evakkona Viipurista. Äitini suku Arposet oli tullut Savonlinnaan Sortavalasta. Sekä Arposet että Kuismat ovat vusoisatoja vanhoja karjalaisia sukuja.

Kouvolassa tein sekalaisia töitä ja olin lyhyen aika työttömäni aikana, jolloin ei  ollut työttömyyskorvauksia. Kuusa

MTV3:n Elixir, 10-ottelun keihäänheitto.

nkoskelta löysin vaimoni Tuijan ja menimme nuorena, minä 20 – ja Tuija 19- vuotiaana naimisiin. Pääsin töihin Kymin OY:n tehtaille Kuusankoskelle. Asuimme Kouvolassa. Olin tehtaalla luottamusmies, vaikka ikää oli vasta vähän yli 20 vuotta. Aloin opiskella yksityisoppilaana työ ohella: ensin keskikoulun, sitten lukion ja ylioppilaaksi. Jatkoin lukemista ja valmistuin kolmessa vuodessa Helsingin Yliopistossa lakimieheksi; oikeustieteen kandidaatiksi. Olin koko opiskeluajan yhtiöllä kolmivuorotyössä.

Kun olin lähes valmis tuomari, minut pyydettiin AKT:n lakimieheksi. Tuli muutto Helsinkiin. Jo 1978 minut valittiin AKT:n puheenjohtajaksi; olin silloin 31- vuotias. Muutimme 1993 Helsingistä 50 km päähän Itä-Uudellemaalle,  Pornaisiin. AKT:stä jäin pois 20 vuoden jälkeen 1994 ja seuraavana vuonna minut valittiin kansanedustajaksi.

Kolme vuotta sitten 2015 muutimme takaisn ”kotiin” Kouvolaan; Kuusankoskelle, vaimoni Tuijan kotitaloon. Olin ollut jo 1970- luvulla Kouvolassa mm kaupunginhallituksen jäsen. Nyt 2017 tulin Kouvolan  kaupunginvaltuutetuksi ja Kymenlaakson maakuntavaltuuston varapuheenjohtajaksi.

Meillä on ollut mökki Virolahdella vuodesta 1982; se on viimeiset vuodet ollut käytännössä kakkosasunto.Sitä ennen meillä oli appivanhempien kanssa kesämökki Jaalassa.

Niin ne juuret ? Ne ovat Karjalassa. Olen karjalainen, evakon lapsi. Elämäni on kulkenut pitkälti pääkaupunkiseudun ohella Kaakois-Suomessa-

Risto Kuisma