Itsenäisyydestä ja itsenäisyysjuhlista

Juurista, nuoruudesta, työstä…
29 marraskuun, 2018
Ihmisen paras ystävä
17 joulukuun, 2018

Itsenäisyydestä ja itsenäisyysjuhlista

Itsenäisyyspäivän, joulukuun kuudennen , Tasavallan Presidentin linnanjuhlat keräävät television ääreen lähes koko Suomen. Juhlien kättely näyttää televisiossa maan tärkeimmät henkilöt ja joukon Presidentin valitsemia vieraita.

Minä olen saanut  kutsun Linnan juhliin viisitoista kertaa; kolmen Tasavallan Presidentin kutsusta. Kolmetoista kertaa olen saanut kutsun ”viran puolesta” eli kansanedustajana, jotka aina kutsutaan juhlaan. Kansanedustajana olin juhlissa Presidenttien Ahtisaaren ja Halosen kutsusta.

Kaksi kertaa sain kutsun muista ansioista; Presidentti Mauno Koivisto kutsui 1980- luvulla. Tunsin hänet ja tapana oli kutsua juhliin joitakin ammattiyhdistysjohtajia. Mauno Koivisto oli nuorena työssä satamassa ja minä olin AKT:n puheenjohtaja ja SAK:n hallituksen jäsen. Satamamiehet ovat AKT:n jäseniä.

Presidentti Martti Ahtisaari kutsui minut 1994. Olin silloin ”tavallinen pulliainen”, joka teki lakimiehen hommia ja kirjoitti kirjoja. Olin edellisenä kesänä jäänyt pois AKT:stä ja vasta seuraavana vuonna tulin kansanedustajaksi. Olin mukana  Ahtisaaren    vaalikamppanjassa ja se oli  syy kutsuun.

Muista itsenäisyyspäivistä on jäänyt mieleen joulukuun 6. vuonna 1964. Olin silloin 17-vuotiaana varusmiehenä  aliupserioppilaana Savon Prikaatissa. Mikkelissä. Puolustusvoimien televisoitua Itsenäisyyspäivän valtakunnallista paraatia harjoiteltiin perusteellisesti .

Olen ollut myös juhlapuhujana lukuisissa  Itsenäisyyspäivänjuhlissa mm Työväen Sivistysliiton juhlissa Kouvolassa ja Lahdessa , Karjalan Liiton juhlissa

sekä Pornaisissa  kunnan ja seurakunnan yhteisissä  juhlissa.

Itsenäisyys on arvokas asia ja itsenäisyyden juhlinta tärkeää. En ole mikään yltiöisänmaallinen , mutta rakastan isänmaatani Suomea. Sekä isäni että isoisäni taistelivat itsenäisyyden puolesta ja saivat raskaat henkiset ja ruumiilliset ”vammat” sodasta.

Tänään olin Kouvolan kaupungin, seurakunnan ja puolustusvoimien yhteisessä Itsenäisyysjuhlissa. Ensin kirkossa, sitten kaatuneiden patsaalla ja juhlassa kaupungintalolla.

Hyvää itsenäisyyspäivää vapaassa Suomessa !

Risto Kuisma