Eduskuntavaalien tärkeitä kysymyksiä -Kipukohtia

Veroremontti; pienet tulot verovapaaksi
maaliskuu 28, 2019

Eduskuntavaalien tärkeitä kysymyksiä -Kipukohtia

Terveydenhoito, työttömyys ja ilmasto, energia ja ympäristö ovat kyselyjen mukaan eduskuntavaalien  kolme tärkeintä kysymystä. Kirjoitin niistä jo aiemmin: seuraavat merkittävät kysymykset olivat: Valtion talous ja verot, maahanmuutto ja koulutus.

Valtion talous on kohtuullisessa kunnossa, mutta velkaa on paljon. Verotus sensijaan on Suomessa erittäin raskasta; aivan maailman huippua.Kova verotus ja erityisesti ankara työn verotus on suuri epäkohta: se on luonut pimeän talouden ja laajan yritysten verkoston, jossa palkkatyö muovataan yritys- tai pääomatuloksi, joiden verotus on paljon kevyempää. Ankara työn verotus kasvattaa jatkuvasti veronkiertoa ja mustaa taloutta. Korkea  työn verotus aiheuttaa työttömyyttä, kun matalapalkkatyöstä ei saa palkkaa monesti juuri enempää kuin sosiaaliturvasta. Monet matalapalkkaiset työt  ja työpaikat ovat, erityisesti pääkaupunkiseudulla, siirtyneet virolaisille ja muiden alemman elintason valtioiden kansalaisille, vaikka suomalaisia on työttömänä nytkin lähes 200 000 . Olen jo aiemmin esittänyt, että palkka- ja pääomatuloja verotettaisiin samalla veroprosentilla. Nyt keplotellaan laajasti palkkatulot huomattavasti kevyemmäksi pääomatuloksi.

Maahanmuutto ja siirtolaisuus on hämärtynyt suuren hallitsemattoman turvapaikahakijoiden vyöryn takia. Vain yksi kolmasosa tulijoista on ollut turvapaikan tarpeessa. Melkein kaikki muutkin tulijat ovat jääneet maahan, kun heitä ei ole pystytty  palauttamaan  lähtömaahan. Sipilän hallitus teki tässä asiassa suuria virheitä, kun se yllätettiin ”housut kintussa”. Pääministeri tarjosi julkisesti ”turvapaikanhakijoille” oma komeaa kotitaloaan  ja asia värikuvin levisi laajasti maihin, joista oli lähdetty  Suomeen. Kaikki EU-maiden kansalaiset pääsevät vapaasti töihin muihin EU-maihin, joten työvoimaa ei välttämättä tarvita EU:n ulkopuolelta. Todellisessa turvan tarpeessa olevilla on oikeus päästä Suomeen kansainvälisen oikeuden perusteella. He ovat aiemmin tulleet ja tulevat  kansainvälisiltä pakolaisleireiltä vuosittaisen kiintiön mukaisesti.

Suomi on ollut maailman huippumaa koulutuksessa ja erityisesti perusopetuksessa. Nyt maine on rapautunut. Kouluissa on huono ilmapiiri,  järjästysongelmia, ”homekouluja”ym. Kun muutama vuosi sitten kävin kunnanhallituksen puheenjohtajana peruskoulun yläasteella puhumassa, yllätyin huonosta järjästyksestä ja oppilaiden käytöksestä. Kun opettajanhuoneessa  keskustelin opettajien kanssa, he sanoivat, että järjestys luokassa oli nyt tavallista parempi kuin normaalisti.

Risto Kuisma, Oikeustieteen kandidaatti, kansanedustajaehdokas