Eduskunta: Kysymys: Thaimaalaisten marjanpoimijoiden asemasta

Eduskunta: Kysymys: Omaishoitajien asemasta
23 syyskuun, 2010
Kurkistus: Eduskunnasta ja vähän muustakin
25 syyskuun, 2010

Eduskunta: Kysymys: Thaimaalaisten marjanpoimijoiden asemasta

Eduskunta 24.9.2010KIRJALLINEN KYSYMYS
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden asemasta
Eduskunnan puhemiehelle
Suomeen tulee vuosittain loppukesän ja syksyn aikana noin 2000 thaimaalaista marjanpoimijaa. Määrä on kasvanut nopeasti viime vuosien aikana. Päästäkseen töihin Suomeen, moni poimija on maksanut thaimaalaiselle rekrytointifirmalle suuren välityspalkkion. Marjanpoiminnasta saatu palkka on usein kuitenkin osoittautunut uskoteltua pienemmäksi ja vastaavasti elinkustannukset suuremmiksi, minkä vuoksi monet heistä palaavat kotimaahansa pystymättä maksamaan takaisin edes velkaansa.
Poimijat tulevat Suomeen turistiviisumeilla, ilman työsopimusta. Koska heidät luokitellaan Suomessa yrittäjän asemissa oleviksi, he kantavat työn taloudellisen riskin itse. Mikäli thaimaalainen marjanpoimija joutuu taloudellisiin vaikeuksiin, ei kutsun esittäneellä rekrytointifirmalla ole minkäänlaista vastuuta tilanteesta. Vaikka suullinen sopimus työstä on tehty, on poimija täysin oman onnensa nojalla.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Onko hallitus tietoinen siitä, että moni thaimaalainen marjanpoimija joutuu suuriin taloudellisiin vaikeuksiin? Miksi thaimaalaisille marjanpoimijoille myönnetään työlupa, kun Suomessa ei ole vastuuhenkilöä ongelmien ilmetessä?
Helsingissä 24 päivänä syyskuuta 2010
Risto Kuisma /sd