Eduskunta: Kysymys: Maanosto-oikeus vastavuoroiseksi

Halkian Ty:n arpajaisjuhlassa / SDP:sta, monikulttuurisuudesta ja maahanmuutosta
29 elokuun, 2010
Eduskunta: Kysymys: Päihdehoitoon ohjauksesta
7 syyskuun, 2010

Eduskunta: Kysymys: Maanosto-oikeus vastavuoroiseksi

Risto Kuisma 2.9.2010:Maanosto-oikeus vastavuoroiseksi
Kansanedustaja Risto Kuisma (sd) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen maanosto-oikeuteen liittyvistä ongelmista.
EU:hun liittymisen yhteydessä Suomi vapautti maakaupat myös EU:n ulkopuolisten tahojen osalta ilman mitään kansalais- tai muuta keskustelua. Etenkin venäläisten kohtalaisen vilkas maanosto on aiheuttanut erityisesti Kaakkois-Suomessa kansalaisten keskuudessa paljon keskustelua ja huolta. Lisäksi on esiintynyt laajalti epäilyä siitä, että osassa kaupoista on kysymys rahanpesusta.
Selkeintä olisi, että maakauppojen osalta vaadittaisiin vastavuoroisuutta. Nyt se ei toteudu, koska suomalaisilla ei ole vastaavia maanosto-oikeuksia Venäjällä. Sellaisen maan kansalaisilla ja yhteisöillä, joissa suomalaisilla ei ole vastavuoroista maanosto-oikeutta, tulisi maanoston Suomesta olla luvanvaraista, Kuisma toteaa.
Kansanedustaja Risto Kuisma kysyy, aikooko hallitus ryhtyä toimiin, että maanosto-oikeuden vastavuoroisuus toteutuisi Venäjän kanssa, sekä onko hallitus tietoinen maakauppoihin liittyvistä rahanpesu epäilyistä ja onko asiaa selvitetty.