Eduskunta: Kysymys: Isännöitsijöiden pätevyydestä

Eduskunta: Kysymys: Pornainen-Nikkilä -maantien peruskorjauksesta
1 helmikuun, 2011
Eduskunta: Kysymys: Nuorisotyöttömyydestä
7 helmikuun, 2011

Eduskunta: Kysymys: Isännöitsijöiden pätevyydestä

Eduskunta 3.2.2011KIRJALLINEN KYSYMYS
Isännöitsijöiden pätevyydestä
Eduskunnan puhemiehelle
Kiinteistövälittäjiltä vaaditaan tutkinto (LKV) mutta isännöitsijöillä ei ole mitään pätevyysvaatimuksia. Isännöitsijäksi voi ryhtyä ilman mitään koulutusta, vaikka tehtävänkuva on haastava ja isännöitsijöiden varassa on valtava omaisuusmassa. Uusi taloyhtiölaki lisää entisestään isännöitsijän vastuuta ja merkitystä. Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden on monesti vaikea löytää pätevää isännöitsijää. Taloyhtiöt valitsevat usein isännöintitoimiston, eivätkä voi tietää onko toimiston kaikki isännöitsijät päteviä vai eivät.
Vastatessaan edustaja Mäkisen kirjalliseen kysymykseen aiheesta vuonna 2007 oikeusministeri Brax totesi, ettei isännöitsijän ammattipätevyyden ja koulutuksen viranomaisvalvonnalla voitane saavuttaa vastaavia tuloksia kuin tilintarkastajien tai kiinteistönvälittäjien valvontajärjestelmillä. Tämä ei ole hyvä syy olla toimimatta asiassa. Pätevyys- ja koulutusvaatimusten määrittely parantaisi kuitenkin tilannetta joka pahimmallaan aiheuttaa taloyhtiöille isoja hankaluuksia.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Aikooko hallitus toimia sen puolesta, että isännöitsijöille asetetaan pätevyysvaatimukset?
Helsingissä 3 päivänä helmikuuta 2011
Risto Kuisma /sd